zondag 16 december 2012

Brodsky Quartet en het Rad van Fortuin

De toernee die het Brodsky Quartet in Nederland deed om het veertigjarig bestaan te vieren begon dramatisch met de diefstal van een tas met de partituren van alle veertig werken. Door een vreemd wonder kwam de tas. die door de dieven werd weggegooid, net niet in de sloot terecht maar ernaast. Een politieagent vond hem en zo had het kwartet na korte tijd zijn materiaal weer terug.
Het principe achter de serie concerten die in november/december in Nederland werd gegeven was het Rad van Fortuin. Met vier draaien aan het rad kon het publiek meedoen in het samenstellen van een verrassingsprogramma.

Zondagochtend in Delft, in theater de Veste, bleek hoe leuk dat idee was en hoe goed de informele sfeer werkte. Primarius Daniel Rowland, de enige Nederlander in het verder Britse gezelschap, legde wat dingen uit, plukte mensen uit het publiek en zo ontstond ter plekke het programma.
Veel romantiek, maar dat was toeval. Webern als opening, het tweede strijkkwartet van Borodin als hoofdelement voor de pauze en Elgars kwartet erna.

Een mooie en zeer geslaagde poging om de wat brave en statische sfeer van strijkkwartetconcerten te doorbreken. En dat zonder een enkele concessie aan de muziek en de kwaliteit.
Wheel of four tunes