zaterdag 15 december 2012

Händel in Rotterdam

Als Georg Friedrich Händel zou horen hoe de pianiste Daria van den Bercken anno 2012 zijn muziek speelt, zou hij zich omdraaien in zijn graf. Om het geluid van zijn iPod wat harder te zetten.
De moderne vleugel waarop Händels muziek klinkt geeft extra klankkleuren en diepte en die leiden gecombineerd met subtiel pedaalgebruik tot een zeer aangename vertolking. Ik stel me voor dat de oude componist zich af zou vragen: schreef ik dit?
De net verschenen cd
Daria van den Bercken heeft een eigen team waarmee ze 'Händel at the piano' organiseert en promoot. Met een net nieuwe cd, een coverstory in Klassieke Zaken en de ruimte op TEDx-Amsterdam om een talk te geven lukt die promotie uitstekend. Nog afgezien van een optreden in Pauw & Witteman.
Zaterdagavond zat de Jurriaanse Zaal van de Doelen goed vol, vrijwel even goed bezet als bij een concert van een van haar leermeesters, Menahem Pressler, een jaar of wat geleden.
Het begon met een fantastische Händel, gevolgd door tegentonen van Debussy en een sonate van Beethoven. Allemaal hyper-geconcentreerd gespeeld en allemaal helemaal uit het hoofd.
De weg is innovatief en de muziek is van hoog niveau. Daria van den Bercken gaat nog veel van zich laten horen.
Applaus in de Doelen