vrijdag 19 oktober 2012

Emanuel Ax Masterclass

Het was een mooie ochtend in de Jurriaanse Zaal van de Doelen. Pianist Emanuel Ax deed wat gelukkig veel musici geregeld doen: lesgeven aan jong talent. De ochtend na zijn concert in de Doelen was Ax weer helemaal helder in het begeleiden van de drie talenten, allemaal student aan Codarts. Een Turkse die de eerste Ballade van Chopin speelde, een Roemeense die, begeleid door een tweede piano, het Concert in g van Ravel speelde en een Spanjaard die een Scherzo van Chopin als oefenmateriaal inbracht.
foto:  ©ois
Maestro Ax was beminnelijk maar ook kritisch op zijn leerlingen. Kijk wat er staat, lees de aanwijzingen en realiseer je wat de componist met een aanwijzing als 'sotto voce' bedoelt. Hij demonstreerde zelf even aan de hand van Chopin hoe je de muziek kunt analyseren. Waar stelt de componist in de muziek een vraag, en waar geeft hij het antwoord?
Veel mensen in de zaal, velen gewapend met de partituren, zo heeft zo'n Masterclass voor veel meer mensen effect.
Jammer dat er wel een geluidstechnicus 2 uur lang niks zat te doen en er toch niemand op het idee was gekomen om de docent een zendertje te geven. In een van de beroemdste concertgebouwen van het land viel er daardoor veel tekst van de maestro weg. Doodjammer.