zondag 30 september 2012

Lavinia: Fantasy & Reality

Soms gaan de dingen anders dan je denkt. Ik zou op vrijdagavond in de Doelen zijn, bij een concert door het Rpho met dirigent Yannick in een programma met Gershwin en Rachmaninov. Maar er kwam een uitnodiging doorheen voor een huisconcert in de Coolhaven, op 12 hoog, met ruim uitzicht over de skyline van de Rotterdamse haven, Delft en zelfs Den Haag.
Lavinia Meijer brengt komende week haar nieuwe cd uit, gewijd aan muziek van Philip Glass. Daarna gaat ze op tournee door Nederland met het programma 'Fantasy & Reality', waarvoor het concert van vanavond een try out was.
Interessant en niet iets wat zich dagelijks voordoet, de kans om zo dicht op de muziek te zitten en de inmiddels bekende harpiste bijna te kunnen aanraken.
Huiskamerconcert Lavinia Meijer
foto: ©ois
Dat deed ik niet. Maar het omgekeerde gebeurde wel. Met haar spel, concentratie en gedreven speelsheid in het zoeken van muzikaal avontuur. Slagwerk en belletjes in het eerste stuk, met daarna een golvende Moldau van Smetana, een werk dat ik onlangs in de Doelen hoorde door een groot orkest. De versie van Lavinia Meijer was minstens zo poëtisch als die van die tientallen musici.

Grensverleggend en heel indringend was het stuk dat binnenkort in een echte première gaat, een werk dat componist Boudewijn Tarenskeen speciaal voor de harpiste schreef. Het heet 'Song' en het is gebaseerd op het verhaal van Iphigénie. De muziek en teksten, en de grenzeloze bereidheid van de harpiste om met alle middelen het verhaal tot leven te brengen waren heel indrukwekkend. Ik heb zelden iemand zo 'theatraal' op alleen een solo-instrument een verhaal zien en horen vertellen.
Binnenkort op tournee
foto: ©ois
Ze gaat door Nederland en voor wie mooie harpmuziek wil horen en voor wie avontuur en vernieuwing wil zijn die concerten niet te missen.