zaterdag 20 oktober 2012

Nieuwe koers voor Reisopera


Een dik jaar geleden was de Mars der Beschaving, een groot protest van vooral kunstenaars en helaas wat weinig kunst-consumenten, in Rotterdam en Den Haag. Er was een grote delegatie van medewerkers van de Nationale Reisopera, herkenbaar aan hun zwarte t-shirts. Ze waren strijdbaar, maar het is ze uiteindelijk niet gelukt, de krimp van de Reisopera konden ze niet tegenhouden.
Vanaf januari gaat de Reisopera verder als kleine kern, onder leiding van de opvolger van intendant Guus Mostart, die na ruim 12 jaar met pensioen gaat. Nicolas Mansfield, begonnen als dirigent van het eigen koor van de Nationale Reisopera, wordt per 1 januari 2013 algemeen directeur.
We spraken hem, op de dag dat de laatste voorstelling van Gotterdammerung werd gegeven, in de foyer van het Wilminktheater in Enschede. De Ring cyclus kwam tot een einde, maar we spraken vooral over een nieuw begin. Mostart had ons, in het afscheidsinterview dat we met hem hadden, heel sjiek niet veel verteld over de toekomst, die liet hij voor zijn opvolger.
We waren onder de indruk van de ambitie en de toekomstgerichtheid in de plannen van Mansfield. Hier staat het interview dat we met hem hadden.