zondag 6 juni 2010

6 juni: de '565' in de remix

De deur valt net dicht achter de Rotterdamse Operadagen en de Orgeldagen zijn alweer begonnen. Nou ben ik niet zo'n orgelfan. Als koorzanger in de toenmalige kathedraal stond ik er wel eens naast, het grote orgel met die enorme schuiven. Liefde is het nooit geworden, ik word hooguit blij van het geluid van een Hammondorgel.
Maar het idee waarmee muziekkenner J. aankwam, de middag over de '565', dat leek me wel een leuk idee.
En het was leuk. De Doelen vormde deze middag een soort markt, waar 5 'kramen' hun waar aanboden. Allemaal dezelfde waar, namelijk de 'Toccata en Fuga in d' van Johann Sebastian Bach, door kenners 'de 565' genoemd. Niet de orgelversie maar wel bewerkingen voor vierhandig piano en voor altviool. Daarna waren er de 16 trombonisten van Codarts die een arrangement speelden, en DJ Legowelt die met de muziek van Bach aan de slag ging. Sommige mensen vonden die muziek wel een beetje hard. Legowelt is een behoorlijk beroemde DJ aan wie je dat niet zo heel goed kon merken.
Dj Legowelt doet Bach
De Marinierskapel speelde op het podium van de Grote zaal het stuk van Bach voor blaasorkest.
We vonden het een prima idee, vijf keer hetzelfde en toch anders en in eigenlijk alle versies bleef de muziek van Bach fier overeind.