vrijdag 2 april 2010

Afkicken van Bach

Na de twee Mattheusen van de afgelopen weken was het nog niet op. Geheel in tegenstelling tot het idee van vasten en onthouden, roept de muziek die bij de passietijd hoort, een soort onmatigheid op. Bij de eerste tonen van Bach komt er een verder onschuldig virusje dat pas weer rond Pasen verdwijnt.
Toen er onvoorzien een avond vrij kwam en de Doelen die avond muziek van Bach in de aanbieding had, zat ik dan ook op een sjiek balkonnetje in de grote Doelenzaal. Mooie aanvulling op de Mattheus was de Joahnnes Passion, die Bach enkele jaren voor zijn Mattheus schreef. "
'Onze' Yannick, de dirigent van het Rotterdams Philharmonisch die Gergiev opvolgde, deed zijn versie met een klein bezet Philharmonisch en het Nederlands Kamerkoor. Eerlijk gezegd had ik ook wel heel graag de versie willen horen - eerder deze week- van het Orkest van de 18e Eeuw onder Frans Brüggen met o.a. Michale Chance en Thomas Oliemans.
Niet dat Yannick van de straat is als het om Bach gaat. Hij was 19 jaar toen hij in Montreal zijn eigen koor en barokorkest oprichtte voor het uitvoeren van de Johannes.
Maar helemaal enthousiast kon ik niet worden van het RPHO. In het eerste deel speelden ze nogal hard, waardoor de solisten overstemd werden. En je hoort het toch, als musici die gewend zijn het grote symfonische repertoire te spelen, barok moeten gaan doen. Het is interpretatie van een leek, maar het zag er naar uit dat vooral het Kamerkoor als een verlengstuk van de dirigent helemaal op zijn plek was. Nézet-Séguin danste, zwaaide en zong koor en orkest door het werk heen. Paul Agnew, de tenor, had het zwaar, met zoveel partijen te zingen. De muze van Haitink, zoals ze wel genoemd wordt, de mezzo Christianne Stotijn, deed de alt-partijen.
Minder dramatisch en minder het lijdensverhaal dan in de Mattheus, is de Johannes Passion muzikaal soms wat flitsender. Meer koor, een hoger tempo, minder statig dan het bekendste werk van Bach.
Volgend jaar gaat Ton Koopman, zo kondigde hij in een tv special op eerste Paasdag aan, de Johannes doen met zijn Amsterdam Baroque Orchestra. Ook wel weer iets om zeer naar uit te kijken.