maandag 27 juni 2011

Mars der Beschaving - nog een eind te gaan

Het was nog even alsof er nog wat te doen viel aan de harde bezuinigingenn vanmiddag op het Malieveld. De 'Mars der Beschaving', een titel die me wel wat deed fronsen, was zondagavond begonnen voor museum Boijmans-van Beuningen. Ergens tussen de duizend en tweeduizend mensen liepen naar Den Haag. Het startschot werd gegeven door een blatende Johan Simons, na wiens toespraak ik bijna naar huis wilde. Maar het vliegtuig, zelf gebouwd en van hout, van Joost Conijn, symboliseerde de leuke kant van de kunst. Conijn vloog over de demonstranten en verleende zo - zoals iemand het noemde - luchtsteun aan de actie.

De warmste dag tot nu toe dit jaar was qua weer niet helemaal de ideale dag om op een kaal Malieveld te staan, maar ze stonden er. Vele duizenden mensen die, vooral als werknemer/uitvoerder in de kunstwereld actief waren. Het woord 'publiek' kwam in alle toespraken vrijwel niet voor, dat stoorde me wel.
Een deel van de verhalen was mooi en inspirerend, er was bijvoorbeeld een brief uit Parijs van Isabelle Hupert, en een vrij ondubbelzinnig statement van Frits Bolkesteijn. De slottoespraak kwam van Ramsey Nasr die veel dingen zei die me aanspraken.

En toen begon het kamerdebat en bleek al in het 6 uur-journaal dat het allemaal niks had uitgehaald. Vrijwel alle bezuiningen gaan door. Henk en Ingrid krijgen hun zin.