zondag 19 december 2010

Topfilm van Francois Ozon: Potiche

Francois Ozon is de regisseur van de fantasievolle film 8 Femmes, van het grote drama (Le temps qui reste) en van Swimming Pool. Altijd met grote actrices, zoals Fanny Ardant, Isabelle Huppert en Catherine Deneuve, in 8 Femmes, Jeanne Moreau in Le temps qui reste en nu, in zijn nieuwe film weer Catherine Deneuve.
Potiche (huissloof) is buitengewoon geestig, ironisch, soms een beetje camp en vooral erg onderhoudend. Het verhaal speelt in 1977, en de props en kostuum-afdelingen zijn losgegaan op auto's, kleding en interieurs van eind jaren '70.
Ozon is in staat een scene zowel een 'gewone' lijn mee te geven die past in het verhaal als een rare twist, overdrijving of knipoog. Stel je Deneuve voor, dansend met Gerard Depardieu in een seventies disco, perfect de Saturday Night Fever-pasjes nadoend. Dat soort elementen zitten veel in deze film en ze maken hem licht, luchtig en vooral erg grappig. Soms is het een beetje Alex van Warmerdam, een vleugje American Beauty en het zit vol verwijzingen naar de 70-er jaren, qua stijl en thematieken.
Deneuve bewijst dat ze niet alleen een grenzeloze stijl heeft maar ook genoeg zelfrelativering om de malle Susanne Pujol met gratie en humor neer te zetten.
Een verukkelijke film!