maandag 20 december 2010

De nieuwe Woody Allen

'You Will Meet a Tall Dark Stranger', de nieuwe Woody Allen, staat in de IMDB onder de tags 'comedy' en 'romance'. Er valt best veel te lachen en glimlachen, maar romance lijkt in de levens van de hoofdfiguren niet echt te lukken. De man - Anthony Hopkins- heeft zijn echtgenote gedumpt door een blonde bimbo, de vrouw - Gemma Jones - zoekt haar heil bij een waarzegster, verrukkelijk ongeloofwaardig gespeeld door Pauline Collins. Dochter heeft een mislukte schrijver als man, die aan de scharrel gaat met het buurmeisje.
Je zou het een zedenschets kunnen noemen, met wel een flinke schep cynisme. Hoe Allen dat zelf doet met zijn voormalige pleegdochter weet ik niet, maar in de relaties en keuzes van zijn hoofdfiguren heeft hij niet veel vertrouwen. Ze hopen de partner van hun dromen tegen te komen, het succesvolle boek te schrijven, jong te blijven of een galerie te beginnen. En allemaal houdt die illusie hen op de been.
Tegen het aangename decor van Londen, net als in 'Match Point', maakte Allen een onderhoudende, grappige en nogal zure film over het leven zelf.