dinsdag 18 november 2008

Immortal Bach

Het zal technisch wel niet kunnen, maar de ruim 5 minuten die 'Immortal Bach' van Knut Nystedt duurde, heb ik mijn adem ingehouden. Het koor van de Bachvereniging had zich in 5 groepen verdeeld over de zaal van het Muziekgebouw aan het IJ, en zong de muziek van Nystedt, gebaseerd op een koraal van Bach. Het klonk ijl, het was buitengewoon spannend en het was eigenlijk het hoogtepunt van het concert op deze. Deze opname op YouTube biedt ook nog de originele tekst van het koraal van Bach.


16 November, een koude zondag aan het IJ. Het koor en 3 solisten van de Nederlandse Bachvereniging, ooit opgericht om de muziek van JS zo authentiek mogelijk uit te voeren, speelden in Amsterdam.
De najaarstoernee van de Bachvereniging had als thema 'Immortal Bach'. Muziek van Bach, maar ook werk van andere componisten. Josquin Des Prez (1451-1521), geboren in Noord-Frankrijk en als componist actief geweest in Aix-en-Provence en Parijs schreef een Stabat Mater en enkele mariamotetten. Des Prez was het stijlicoon van de periode voorafgaand aan die van Bach, de Renaissance. Bijzonder was het idee om ook werk te programmeren van de eigentijdse compinst Nystedt (1915), sterk beinvloed door Bach.
Viool, cello en orgel als instrumenten en verder de fraaie stemmen van het koor. Ieder jaar natuurlijk in de Mattheus Passion te horen maar ook met thematische concerten als dit. Op de planning staat een tournee met de muziek van Henry Purcell, begin 2009.