vrijdag 11 juli 2008

Jazz 'Round Town: Manu Katché

[Nokiapic: ©ois]
Rotterdam vibet, funkt en swingt al een paar dagen in de aanloop naar het North Sea Jazzfestival. Jazz 'Round Town zorgt voor concerten in het centrum en de wijken. Nog onlangs stonden Wouter Hamel -over zijn concert in het Concertgebouw komende week binnenkort meer- en Hans Dulfer in het illustere stadsdeel Charlois (men zegge: Saaaarloos).
Met al dat jazzaanbod ben je als muzikant blij dat mensen ook nog geld over hebben voor een concert op een dag voor de start van het grote festival. Zoiets zei drummer Manu Katché gisteravond in een volle Lantaarn/Venster. Met zijn Manu Katché Group is hij al sinds oktober 07 op tour en ze gaan nog even door: Kassel, Toulouse, Parijs, Lyon en Belfast staan nog op de planning. Katché studeerde aan het conservatorium in Parijs en werkte met zulke uiteenlopende namen als
Francis Cabrel, Jean-Jacques Goldman en Laurent Voulzy in het chanson-vak, met popnamen als Sting, Peter Gabriel en Youssou N'Dour en met jazzmusici als pianist Michel Petrucciani en de legendarische saxofonist Jan Garbarek.
Hij had zijn vaste bassist en pianist bij zich, Slawomir Kurkiewicz en Marcin Wasilewski, die ook op zijn soloplaten meespelen. Twee jonge blazers, saxofonist Trygve Seim en trompettist Mathias Eick speelden met veel concentratie de themaatjes die Manu Katché met hoorbaar plezier en uiterste precisie schreef. Opvallend veel galm op het koper, dat klinkt wel lekker. Deze muziek kent geen hele scherpe randen, het schuurt en scheurt niet in de solo's maar damn! wat een lekkere muziek. Geen standards, geen gefreak maar kekke thema's en solo's die leider Katché ook na al die maanden touren nog tot breed grijnzen achter zijn drumkit brachten. En het publiek grijnsde terug.
Op een kilometer van Lantaren/Venster ging de Iphone in Nederlandse premiere, in de Kuip zo'n 3 kilometer verder stond Doe Maar, maar wat was ik tevreden met deze keuze: Manu Katché rules!