vrijdag 25 januari 2008

Vrijdag 25 januari op het IFFR: Discoverydag

De dag met de films waarvan de meeste alleen tijdens het festival in NL te zien zijn. Minder commercieel, artistieker. Ook dit jaar kozen de programmeurs voor films die een wat traditionele cinematografische vorm hebben. Het beeld- of vormexperiment komt weinig voorbij. Filmtaal blijkt behoorlijk universeel.

Cargo 200
Door werkafspraken verhinderd.

Autumn Ball
Helaas ook gemist.

Médée miracle
Lange, getergde blikken. Treurigheid, melancholie en drama zonder een spoortje relativering of ironie. Fraai en rauw neergezet door Isabelle Huppert als de moderne Medea. Huppert zingt als een soort Ingrid Caven in een nachtclub, tot het drama in haar leven te groot wordt en ze er mee stopt. Niet makkelijk maar indringend. Qua cultureel een 9.

Kenedi Is Getting Married
Een nagespeelde documentaire over een Roma-man die zoekt naar manieren om zijn schulden te betalen en het beter te krijgen. Hij kan goed kletsen en zijn fysieke kwaliteiten weet hij goed in te zetten. Hilarisch is het gesprek tussen hunk Kenedi en een wat fragiele Duitse homoman. Die gelooft in liefde en toewijding maar krijgt Kenedi achter zich aan die meer gelooft in geld en goed neuken en dat een goede basis vindt voor een huwelijk met de Duitser. Drukke film waarin de acteurs zich door hun rol heen kletsen. Een 8,5 qua rapportcijfer.

Chouga
Het klassieke Anna Karenina-verhaal omgezet naar Kazachstan anno nu. Zo kom je nog eens ergens. Dat 'gereis' is op een festival als dit een mooi effect van een dag in het donker zitten. Meeslepend verfilmd. Goed geacteerd. Een 8 voor de kwaliteit.

Fujian Blue
Snelle film over jonge Chinese gangsters. Het gaat weer eens over mensen die hopen op een beter leven en keuzes maken, legaal en illegaal, met meer of minder mededogen voor de medemens. Een blik in het China van vandaag. Niet altijd met mensen waar je blij van wordt.

Mutum
Je bent als regisseur erg geslaagd als je kinderen van rond de 10 met zoveel diepgang en drama en gelaagdheid kan laten acteren. Maar volgens mij moet je kinderen dat niet aandoen. Ik kreeg een combi van bewondering voor de kwaliteit en weerstand tegen het 'gebruik' van de jonge acteurs. Voor straf een 6.
Op plaats 58, cijfer 3,8 op de KPN-lijst, winnaar van de Dioraphte Award voor Best Hubert Bals Fund Supported Film 2008.