zondag 25 mei 2008

Dutch Blend Meeting '08

De keuze was ruim, op deze zaterdag in Rotterdam: Neil Diamond in Ahoy (ben ik te jong voor), voetbal in de Kuip (maar ik had niks oranjes om aan te trekken), Gergjev met Brahms in de Grote Zaal van de Doelen (zijn afscheid, maar hij komt nog wel ns terug). En de finale van het ESF...
Het werd: de indoor-opmaat van het Dunya-festival, Dutch Blend Meeting 2008, in alle andere zalen van de Doelen. Met Dunya regent het vrijwel altijd en dat zal dit jaar wel niet anders zijn, dus dan is de binnen-versie met notabene roltrappen die je van de ene naar de andere zaal brengen een mooi alternatief. 'World music from the Netherlands' is het motto van deze tweedaagse.Mijn route begon bij the New Cool Collective die in de wat congres-achtige Burgerzaal de sfeer er meteen goed inbliezen. Knisperende, oerstrakke jazz vol van soul en latin-invloeden met een hoofdrol voor het koper én een aangenaam uitgebreide bijdrage van gitarist Anton Goudsmit. Hier staat een concertopname op het eigen videokanaal van Paradiso.Beneden in de expohal stond de Amsterdam Klezmer Band. Balkan- en Klezmermuziek met veel vaart en swing, en soms een beetje humor zoals in dit 'De Chassid in Amsterdam':
Ik hou heel veel van koffie,
drink de sjabbes wijn,
eet gefilte fisj,
maar nooit eet ik geen zwijn,
ga dan naar de markt,
haal kip voor in de soep.
voer de joodse handel,
oi! ik voel me goed


Echt verrassend vond ik het duo Dina Medina en Carlos Matos. Medina is een Schiedamse met Kaapverdische roots die o.a. met Fernando Lameirinhas werkte. Ze heeft een mooie donkere stem waarmee ze de 'morna', de Kaapverdische blues, met veel kracht en passie zingt. Pianist Carlos Matos, ook al geboren in deze regio maar ook met stevige Kaapverdische wortels, speelde erg mooi op Fender-Rhodes maar vooral op een hele echte Steinway. Het duo maakte een erg gelukte mix van jazz en de muziek van Cabo Verde. Binnenkort in flink wat theaters te zien, trouwens.
[Nokiapics: ©ois]