zaterdag 9 februari 2008

The Creator: Pharoah Sanders

De lp "Karma" van tenorsaxofonist Pharoah Sanders hoorde ik voor het eerst in 1970. Er zijn weinig platen die meteen zoveel indruk op me maakten als deze "wave-on-wave" van free-jazz, geinspireerd op Afrikaanse muziek en met sterke verwijzingen naar Oosterse spiritualiteit. Geen muziek voor elk moment van de dag maar met extreme intensiteit gespeeld en met grote impact als je tegen de nogal experimentele klank bestand bent.
Hij was innovatief en volgens wikipedia was "John Coltrane's later style strongly influenced by Sanders". Hij speelde mee op Coltrane-klassiekers als Kulu Sé Mama, Om, Meditations en Ascension, in de jaren '60. Op Karma staat het lange stuk "The Creator has a masterplan", later ook opgenomen door zanger Leon Thomas.

Het duurde even voor ik de kans kreeg Sanders live te horen spelen, 38 jaar om precies te zijn. Op 8-2-08 speelde het Pharoah Sanders Quartet in een bomvolle Lantaren 1. Het openingsstuk was "My favourite things", een eindje weg van de versie die we kennen van Julie Andrews. Maar het is een mooi thema dat ook al door Coltrane op sopraansax op de plaat werd gezet. Het kwartet bestond uit William Henderson-piano, Nat Reeves-bas (Wynton Marsalis, Roy Hargrove, Archie Shepp) en Joe Farnsworth-drums (Benny Green, Diana Krall) en als gast een Marokkaanse slagwerk/balalaikaspeler die niet bij de bezetting genoemd werd. [Video: ©ois]. Een innovatieve en nog zeer vitale tenorist van 68, die na afloop in de kleedkamer bijkwam met een kopje thee met honing en toen best de gekoesterde cd-hoes wilde signeren en even op de foto kon.
[Foto: ©ois]