woensdag 22 augustus 2012

Puccini voor een breed publiek

Foto: Stadsdeel Amsterdam-Noord

Het aardige van festivals is dat ze je soms op andere plekken brengen dan je gewend bent, ver van de traditionele concertzalen en schouwburgen. 'Puccini Passionel', op de slotavond van het Amsterdamse Grachtenfestival werd opgevoerd in het theater van M-Lab.
Er viel wel wat te knorren op de productie maar met het overduidelijke enthousiasme van jonge musici en theatermakers en de keuzes voor het repertoire werd het toch een leuke avond.
Het verslag staat op Place de l'Opera

zondag 19 augustus 2012

Mooie middag aan de gracht

Het Amsterdams Grachtenfestival is de laatste jaren gegroeid en biedt tegenwoordig een enorm aanbod van concerten en optredens op allerlei locaties in Amsterdam, binnen en buiten de grachten.
Karin Strobos
foto: Keke Keukelaar
Een van de programmaonderdelen waar ik heel graag heenging was het optreden van Karin Strobos, die begeleid door Else Sterk een recital gaf in het Compagnietheater. Strobos is het stadium van het veelbelovende jonge talent nu wel voorbij, ze was de laatste jaren de getalenteerde mezzo in een aantal producties van Opera Zuid en een ‘invalster’ bij De Nederlandse Opera met een onbetwist hoge gunfactor in Der Rosenkavalier. Volgend jaar gaat ze naar Essen voor een vast engagement bij de opera daar.

Het was buiten warm, de gracht lag er mooi bij en de terassen zaten vol. Maar ik had het binnen zeer naar mijn zin bij de veelzijdigheid van Karin Strobos. Hier staat het verslag van die middag van vrijdag 17 augustus.

woensdag 8 augustus 2012

Delft Chamber Music en meer

Het Delft Chamber Music Festival valt, begin augustus, middenin de vakantie, en dat zal wel de reden zijn dat ik er nog nooit was geweest. De locatie, de sfeer en de kwaliteit van muziek en organisatie waren een aangename verrassing.
Op de overdekt binnenplaats van museum het Prinsenhof werd van 3 tot 11 augustus heel veel muziek gemaakt. Bijzonder was het concert op de eerste festivalavond. Instrumentaal, onder andere door festivaldirecteur Liza Ferschtman en cellist Sebastian Klinger en vocaal, door Robert Holl met begeleider Rudolf Jansen.
De in Rotterdam geboren Robert Holl werd in januari van dit jaar ziek en moest stoppen met de voorbereiding van zijn rol als Prins Joeri in de De legende van de onzichtbare stad Kitjesj bij De Nederlandse Opera. In Delft was hij voor het eerst weer te horen.
Het verslag van die avond staat hier op Place de l'Opera.

Judith van Wanroij en Rudolf Jansen
foto: ©ois

In Delft startten ook de gesprekken rond optredens van sopraan Judith van Wanroij. In Delft deed ze Ravel, de drie liederen van de cyclus Sheherazade en enkele weken later in Amsterdam een optreden met het Trio Peter Beets. Het waren leuke gesprekken met een enthousiaste professional die met haar jazz-avontuur prachtige muziek liet ontstaan.
De podcast van het item met Judith van Wanroij is via iTunes te downloaden of hier te beluisteren op Place de l'Opera.